Descheemaeker Pigeon Center

Er was veel wat wij nog niet wisten over de duivensport wanneer Fugzia ons vroeg er een uitlegvideo over te maken. In het Descheemaeker Pigeon Center in Zoersel brengen zij het verhaal van de sport in het algemeen. Deze 2D animatie gaat over de wedstrijd zelf.

 

De briefing? Die kwam in de vorm van een oude kaart van de duivensport en een hoop informatie over hoe een duif, en zeker een ‘top’ duif, zijn weg naar huis vindt.

 

De kaart had een vintage look en was hoger dan ze breed was. Zo kregen we het idee de animatie op zijn kant uit te werken zodat het scherm waarop ze wordt getoond rechtop kan staan. Dat werkt uitstekend en in het interieur dat Fugzia heeft vormgegeven hangt de explainer film nu als een ‘kader tussen de kaders’.

Pigeon Center Vliegende duif
Pigeon Center Duif

De races volgen al decennia hetzelfde patroon. Toegegeven, de duiven vertrekken vandaag met de vrachtwagen in plaats van met de trein maar verder blijft het toch vooral ‘wie het snelst gevlogen heeft, krijgt de prijs.’

 

 

Er is dus wel iets veranderd maar niet zeer veel. We gebruikte de grafiek van de kaart als basis en gaven deze een grafische update zonder daarbij het gevoel van verwondering dat je krijgt van een oude kaart op te geven. We gingen voor vlakker, vectorieel en… met een vrachtwagen in plaats van de trein. Waardoor de film trouw blijft aan de ‘huisstijl’ van het Pigeon Center.

Het retro gevoel van de kaart laten we ook in de animatie terugkomen. Een tiental handgetekende beelden toont een vliegende duif. Aangezien er ongeveer honderd duiven getoond moeten worden zouden dat héél veel tekeningen worden. Niet meteen haalbaar. Met een slim gebruik van expressies, afwisseling in grootte en positie zijn we er in geslaagd die ene duif te laten overkomen als deel van een zeer grote groep.

 

 

Nu weten wij weer wat meer over de wondere wereld van de duivensport. En voor al wat we nog willen weten: op naar het Pigeon Center!

CREDITS

ontwerp en uitvoering: DRIFT