Limburg.net OPTIMO

Optimo is de naam van een nieuw afvalophaling systeem dat vanaf januari 2022 zal worden ingevoerd in een groot deel van Limburg. Later komt heel Vlaanderen aan de beurt.

 

Met Optimo worden er voortaan tot vijf afvalsoorten gelijktijdig opgehaald. Alle afvalsoorten in één vrachtwagen dus. Je sorteert je afval nog steeds in de juiste kleur zak, maar biedt het op hetzelfde moment aan. Hierdoor gebeurt de ophaling efficiënter wat tot minder verkeer en vervuiling leidt.

 

De verschillende kleuren zak worden in een sorteercentrum automatisch gescheiden. Nadien wordt elke afvalsoort in een aparte installatie verwerkt en gerecycleerd. Over het hele systeem maakten we in totaal vijf animaties.

 

Sorteren en recycleren van afval is complex en valt niet in één, twee, drie uit te leggen. Het proces tonen werkt wél goed maar videobeelden zijn vaak ‘weinig aantrekkelijk’. Een probleem dat we met animatie niet hebben!

 

De uitdaging voor DRIFT bestond erin de complexe verwerkingsprocessen van elk afvalsoort eenvoudigen en toch correct voor te stellen. Ook visueel was het een zoektocht om op een correcte en speelse manier de elementen uit de verwerking vorm te geven.

 

Waar er toch nog wat meer duiding nodig is, gebruiken we tekstballonnen die mooi aansluiten bij de lijnvoering en de grafiek van film.

De technieken die worden toegepast, lijken vaak te gek voor woorden maar neem gerust zelf een kijkje in de wondere wereld van het afval scheiden.

sorteerproces