CC De Factorij organiseerde tijdens de krokusvakantie een introductie in de wondere wereld van de animatiefilm met DRIFT.

 

Webcams, lichtspots, flipboekjes, sound effects,… Het was al van onze laatste workshop in het WIELS geleden dat we het allemaal vanonder het stof mochten halen. Met veel goesting trokken we richting Zaventem. Daar troffen we zestien enthousiaste 10 tot 14-jarigen aan en doken er drie dagen mee onder in de wondere wereld van de animatie.

 

Squash en stretch, Anticipatie, Overshoot… Iemand? Een kort stukje theorie, enkele ‘bouncing balls’ en rollende blokjes later wisten ze voldoende om hun eerste animatie te maken en op de wereld los te laten.

Wij hadden het storyboard voorzien en meer was er niet nodig om met de gemotiveerde groep tot een filmpje van meer dan een minuut (!) te komen. Een filmpje waar wij net zo trots op zijn als de kinderen zelf. Het verhaal: de Space Race tussen Rond en Vierkant.

Elke groep werkte een deel van de film uit en het kwam allemaal wonderwel samen. Nog een aftiteling, muziek, geluidjes inspreken en… klaar.

 

En omdat een film zonder publiek toch een beetje een jammere zaak zou zijn, werd de film op de derde dag – net na de langspeler ‘Solan & Ludwig gaan naar de maan’ – vertoond voor alle ouders en sympathisanten. Op een GROOT scherm en in een al even GROTE zaal. Veel applaus en een staande ovatie later konden we zeggen: zalig!

 

En, oh ja, omdat we hopen dat de kinderen thuis ook nog een tweede, derde en vele volgende animaties zullen maken, gebruikten we niets meer dan webcams en gratis software. Als jullie dit lezen, stuur ons dan zeker wat je nog allemaal gemaakt hebt door. We zijn benieuwd!