In onze portfolio zijn de meest recente projecten digitaal. Maar toen DRIFT nog RUVTER heette gebruikten we ook al eens stop-motion: animatie opgebouwd uit foto’s van objecten en knipsels die telkens verwisseld en een beetje verplaatst worden.

Het heeft iets bijzonders wanneer je een reeks uitgeknipte vormen voor het eerst tot leven ziet komen. Het feit dat de techniek heel direct is (je doet het met je handen, een fototoestel en veel geduld) maakt dat de verbazing diep binnenkomt. De stop-motion stijl was dan ook – weinig verwonderlijk – de stijl die ons tot animatie aantrok. Ons eerste lief dus.

Waren de stop-motion projecten in het verleden afstudeerwerken en volwaardige opdrachten voor klanten, dan beperken we ons nu tot workshops, demo’s en af en toe een geanimeerde kerstkaart. De eindfilms zijn daardoor vaak ruw en onaf maar de magie blijft aanwezig. Net als het plezier om ze te maken. Zeker tijdens onze demo’s en workshops kan en mag alles. Green key, Trump in een boksmatch tegen Hillary of een (Noord-Koreaanse) raket in scheervlucht langs het Vrijheidsbeeld? Het experiment primeert en wat overblijft is het gevoel dat je iets tot leven hebt gebracht wat voordien nog doods op je tafel lag.

Soms mag het wat verfijnder. Bijvoorbeeld toen we een flesje kraakten op Oudjaar en bleek dat je cut-outs ook rechtop kan zetten.

Jong en oud, iedereen onthoudt de eerste keer dat ze hun idee tot leven zien komen. Ook wij.